Kiitollisuus on ihmiselle myönteinen tunnetila, josta voi saada itselleen paljon. Kiitollisuus on luontainen vahvuus, jota on toisilla ihmisillä enemmän kuin toisilla. Ilo ja kiitollisuus ovat lähellä toisiaan.

Kiitollisuudesta voimavara itselle

Voit löytää arjen pienistä asioista aiheen, mistä olla kiitollinen. Aiheen ei tarvitse olla suuri. Kuten esimerkiksi sait siivottua kodin, ystäväsi soitti sinulle puhelun, sait vastaantulijalta hymyn tai naapurilta tervehdyksen tai hississä ventovieras ihminen jutteli sinulle jotakin. Asioiden ei tarvitse olla isoja, vaan löydät arjesta ja arkisista asioista sen kiitollisuuden, jolloin saat myös itsellesi iloa ja voimavaraa siitä.

Kiitollisuus jokapäiväisessä elämässä

Kannattaa pysähtyä miettimään, mistä asioista voi omassa elämässään olla kiitollinen, juuri nyt! Näin löydät läsnäolontaidon. Et ajattele mennyttä, etkä tulevaa, vaan olet tässä hetkessä. Mieti mistä asioista olet kiitollinen juuri nyt.

Kiitollisuutta on tutkittu tieteellisesti jo 1990-luvulta lähtien. Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi esimerkiksi tämä, että ne ihmiset, jotka kokivat kiitollisuuden tunnetta ennen nukkumaanmenoa, nukahtivat nopeammin ja nukkuivat levollisemmin. Kiitollisuudentunne saattaa pidentää jopa ihmisen elinikää.

Selvää on, että jokainen ihminen voi oppia. Ja opetella löytämään lisää kiitollisuuden aiheita omasta elämästään.

Kiitollisuus ja ilo kulkevat käsi kädessä. Se, mistä olet tässä hetkessä iloinen, voidaan myös ajatella, että olet kyseisestä asiasta kiitollinen.

Etsi arjestasi kiitollisuuden aihe

Voit löytää iloa ympäristöstäsi ja luonnosta. Alkuun pääsee, kun illalla miettii ennen nukkumaanmenoa yhden asian, mistä voi olla kiitollinen kyseisenä päivänä. Tai tämän asian voi myös kirjata ylös itselleen. Hiljalleen löydät helpommin ilon aiheita.

Jos päiväsi tuntuu negatiiviselta, voi olla, että kiitollisuus jopa laimentaa fiiliksiä. Kiitollisuus luo positiivista ajattelua itseesi.

Vaihtoehtoisesti voit opetella pitämään kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjoita muistiin kiitollisuuden aihe ja selitä miksi olit asiasta kiitollinen. Kiitollisuuspäiväkirjaa ei tarvitse kirjoittaa päivittäin, vaan voit kirjata asioita ylös kerran pari viikossa.

Huomaat myöhemmin, kuinka hyvää kiitollisuus sinulle tekee ja itsetuntosi kohenee.

Kiitollisuutta kannattaa jakaa ja kertoa eteenpäin

Kiitollisuutta voi opetella jakamaan eteenpäin. Aloita kertomaan perhepiirissä, mistä olet kiitollinen ja miksi. Tämä ohjaa myös muita perheenjäseniä ajattelemaan ja havaitsemaan kiitollisuutta.

Työpaikallakin on hyvä jakaa kiitollisuutta. Anna kiitosta työkaverillesi tai kerro jokin asia, mikä sinusta tuntui hyvältä ja mistä tulit iloiseksi.

Kiitollisuus luo onnellisuutta ympärillesi. Onnellisena ihmisenä näet valoa edessäsi. Kun mietit tulevaisuuttasi, näet hyviä asioita elämässäsi.

Kun olet onnellinen, voit paremmin. Ja onnellisuus rakentuu meidän jokaisen arkisista asioista. Ne täytyy vain itse oivaltaa. Voit alkaa harjoitella kiitollisuuden tunnetta esimerkiksi tällä, että etsit yhden asian elämästäsi, mistä olet onnellinen. Tästä asiasta olet sekä kiitollinen että onnellinen.

Arvo Ylppö on sanonut: ” Minun elämäni yhtenä johtotähtenä on ollut, kun unohtaa sen, mitä ei voi muuttaa, on onnellinen.”

Aloita jokainen päivä positiivisin ajatuksin ja kiitollisin sydämin. – Roy T. Bennett

Minä olen tänään kiitollinen siitä, että luit blogini.

Voit kertoa kommenttikenttään mikä sinut sai tänään kiitolliseksi ja mistä syystä.

Kuvat: Pixabay