Makaan lattialla ohuen patjan päällä, silmilläni on pikkuinen kauralla täytetty tyyny. Vieressäni on kaksi korkkista tiiltä, putkityyny, pitkä vyö, ohut peitto ja neliskulmainen tyyny. On hämärää, muutama kynttilä palaa isossa lyhdyssä. Rauhallinen, meditatiivinen musiikki kuuluu vaimeasti. Mitä täällä teen, miksi olen tullut tänne? Tässäkö vietän seuraavat 90 minuuttia? Voinko maata näin kovalla alustalla? Miten pystyn olemaan tekemättä mitään?

Yin joogaa on paras harrastaa pienryhmässä, jolloin voi saada yksilöllistä ohjausta. Kuva: Ria Korkiakangas

 

Yin jooga – mitä se on?

Yin jooga on restoratiivinen joogamuoto, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä. Se perustuu rauhallisuuteen ja tietoiseen läsnäoloon eli se on mindfulnessin lähisukulainen. Tyypillistä sille ovat passiiviset asennot, jotka venyttävät sidekudoksia eivätkä lihaksia, ja joiden ei kuuluisi sattua yhtään tai pistellä kropassa. Yin jooga ei vaadi yhtään lihasvoimaa eikä dynaamisuutta. On hyvä muistaa, että jokainen asento tulee aina muokata omalle keholle sopivaksi. Siinä onnistuu silloin, venytykseen ei mennä liian syvälle ja siinä pysytään pidemmän aikaa.

Tärkein ystävä yin joogassa on hengitys, joka tulee pitää rauhallisena koko harjoituksen ajan ja johon pitäisi pyrkiä keskittymään. Hengitystä tarkkailemalla tietää, mikä asento on hyvä itselle. Jos hengitys on pinnallista ja tiheää, kehon viesti on, ettei asento ole paras mahdollinen. Jos pystyy hengittämään rauhallisesti ja tasaisesti, asento on sopiva. Lisäksi kaikilla apuvälineillä blokit eli tiilet, bolsteri eli pitkä joogatyyny, vyö ja toinen tyyny on oma tehtävänsä: tukea asennoissa.

Jokaisessa asennossa ollaan vähintään 3-5 minuuttia, näin ollen se antaa aikaa myös mielen rauhoittamiselle ja se kutkuttelee parasympaattista hermostoa. Yin joogassa on olennaista myös se, ettei arvostele itseään, kehoaan ja liikkuvuuttaan. Hyväksyy oman toispuolisuutensa ja jäykkyytensä. Se kuuluu lajiin.

Varustelua ruumiille ja mielelle

Yin joogaan on syytä pukeutua lämpimästi. Lattiatasolla paikallaan makaaminen laskee verenpainetta ja sykettä. Ohjaaja muistuttaa joka kerta ”Tämä on tylsä harjoitus, täällä ei tarvitse tehdä mitään. Voi jopa jättää asentoja tekemättä. Täällä voi vaikka nukkua, jos niin haluaa”. Hyvä muistisääntö jokaiselle asennolle on, että siihen voisi vaikka nukahtaa. Yin jooga on tarkoitettu kaikille. Jäykkyys ei ole tekosyy vaan se on syy mennä yin joogaan.

Ennen harjoitusta maataan selällään ja ikään kuin skannataan koko keho läpi. Näin tiedetään, miltä keho tuntuu ja mitä sille tänään kuuluu. Mitä tapahtuu, jos suuntaa huomion kehoon ja sen tuntemuksiin? Lisääntyykö esimerkiksi puristus? Vai lieveneekö se? Nämä seikat antavat mielelle tiedon, minkälainen harjoitus on hyvä tehdä juuri käsillä olevalla hetkellä. Tunne siitä, että painovoima kannattelee kehoa lattialla ja jopa sen läpi, on suotavaa.

Ohjaaja kumauttaa äänimaljaa yin jooga -harjoituksen aloituksen merkiksi.

Äänimalja soi pitkään ja kauniisti. Sen sointu rentouttaa ja rauhoittaa mieltä, se myös luo ympäröivään tilaan harmonisen ilmapiirin. Ohjaaja ohjaa lempeästi minut ensimmäiseen asanaan eli asentoon kehottaen kuuntelemaan samalla hengitystäni. Puolentoista tunnin aikana asennoista ja venytyksistä saavat osansa selkä, reidet ja niska, välillä kädet, pää, niska ja varpaat. Asanoiden suomenkieliset nimet vilisevät korvissani: lapsen lepoasento, banaani, kobra, japanilainen varvasseisonta, eteentaivutus istuen, lohikäärme, joutsen, onnellinen vauva, kierteiset juuret, jumalatar…

Tänään onnistun harjoituksessa aiempaa paremmin, löydän itselleni sopivat asennot helposti ja mieleni on rentoutunut. Ajatukseni eivät pahemmin vaella tulevassa eivätkä menneessä. Minun on helppo olla. Aina ei ole näin eikä sekään ei ole helppoa, kun ajatukset jylläävät villisti. Ajatusten pitäisi antaa tulla, mutta saman tien mennä. Pitäisi hyväksyä kaikki, olla läsnä harjoituksessa, hyväksyä mielenliikkeet ja kropan antamat signaalit.

Yin joogan tunnelmaa tuomassa lyhdyt ja tiibetiläinen äänimalja. Kuva: Ritva Waris-Wörlin

 

Miksi kannattaa valita yin jooga?

Tutustuin yin joogaan kaksi vuotta sitten. Ajattelin pakottaa itseni rauhoittumaan ja hakemaan rauhaa itselleni. Päässäni pyöri liikaa ajatuksia ja elämässäni oli paljon asioita, jotka väsyttivät. Halusin saada kierroksia alas. Kehoni tarvitsi jotain uutta, yin jooga oli vastaus tarpeisiini.

Viimeinen asana peiton alla maaten on ”Kuolleen miehen asento” eli Savasana.

Alkaa nukuttaa. Joku kuorsaa salissa. Hymähdän sille itsekseni. Lopuksi äänimalja helähtää jälleen. Ensin vaimeasti ja sitten pari kertaa voimakkaammin. Harjoitus on päättynyt. ”Saa olla pöllämystynyt, se kuuluu asiaan”, ohjaaja hymähtää. ”Muistakaa juoda vettä, sillä harjoitus laittaa kuona-aineet kiertämään”, hän lisää. Olen juonut vettä lähes litran tunnin aikana. Oloni on virkeä ja elinvoimainen, vaikkakin samalla pöllämystynyt, puolitoista tuntia on kulunut nopeasti. Otan villasukat jalasta, kerään tavarani ja henkisesti lähden kohti uutta viikkoa.

Yin jooga on muodostunut vahvaksi trendiksi ja kaiken maailman hössötyksen ja ylisuorittamisen vastapainoksi. Jos mietit, kannattaako kokeilla, suosittelen lämpimästi. Yin jooga ei ole vaikeaa! Kaksi vuotta lähes joka sunnuntai viikkotunneilla käyneenä voin sanoa, että yin jooga koukuttaa vahvasti! Tämä on mielestäni paras tapa päättää viikko, ja aloittaa uusi. Tai miksei päättää päivä ja valmistautua uuteen päivään.