Uni on herkkä terveysmittari. Niin psyykkiset kuin fyysisesti rasittavat tekijät häiritsevät herkästi unta. Tämän seurauksena yöuni voi lyhentyä tai pidentyä normaalista.

Unen aikana aivo-selkäydinneste huuhtoo aivoissa soluja. Unitilan aikana aivo-selkäydinneste pääsee huuhtelemaan soluvälitiloja syvemmältä kuin valvetilan aikana ja kuljettaa solujen aineenvaihdunnan kuona-aineet pois. Siten voidaan sanoa, että uni puhdistaa aivot. Jos unta ei saa tarpeeksi, saattaa sairastua.

Huolet, työstressi, televisio-ohjelmat, vuorotyö – mitä erilaisemmat syyt valvottavat ihmisiä. Sopiva määrä unta on terveydelle hyväksi. Nukkumalla liian vähän altistuu myös mielenterveysongelmille, kuten masennukselle, ahdistuneisuushäiriöille ja kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle. Riittävä uni kannattaakin ajatella osana omasta terveydestä huolehtimista.

Uni on myös helppo ja halpa tapa pitää itsestään huolta – nukkumiseen ei tarvitse muuta kuin aikaa. Unen tarve on yksilöllistä. Tyypillisesti aikuisen ihmisen katsotaan tarvitsevan unta noin 7–9 tuntia vuorokaudessa.

Unen laatuun voi vaikuttaa

On monta asiaa, miten voi vaikuttaa unen laatuun:

Rytmitys. Mene nukkumaan aina samaan aikaan.

Rentoudu. Voit tehdä esimerkiksi meditaatio- ja mindfulness harjoituksia.

Katkaise huolikierre. Käsittele huoliasi aiemmin. Voit esimerkiksi purkaa huolesi kirjoittamalla päiväkirjaa.

Sulje kännykkä, tabletti ja televisio. Sinisävyiset valot virkistävät aivoja.

Pyhitä sänky nukkumiselle. Jos uni ei tule, nouse ylös ja tee hetki jotain muuta ja mene sänkyyn takaisin, kunnes alkaa unettaa.

Tee makuuhuoneestasi miellyttävä nukkumisympäristö. Puhtaat lakanat, raikas huoneilma, unisukat ja hämärähuone (pimennysverhot) luovat rauhallisuutta.

Tunne oma unirytmisi. Se vähentää unettomuusstressiä.

Liikunta ja kevyt ruoka. Raskas iltaruoka vie yönet, mutta kevyt ruoka auttaa nukahtamaan. Liikuntaa kannattaa harrastaa alkuillasta.

Nokoset. Lyhyet piristävät, mutta liian pitkät päiväunet ja iltanokoset siirtävät nukahtamista myöhemmäksi.

Palautuminen. Palautumista ja elpymistä tapahtuu jo työpäivän aikana lounas- ja kahvitauoilla. On tärkeää, että lähtee ajoissa pois työpaikalta ja saa ajatukset irti työstä eikä jatka työntekoa illalla kotona. Palautumista edistävät leppoisa oleskelu, urheilu, mieluisat harrastukset ja ystävien tapaaminen.

Hyvin nukuttu yö virkistää kehoa ja tuo energisyyttä

Lepo ei ole pelkästään fyysistä nukkumista, vaan myös henkinen prosessi.

Tuuleta makuuhuone hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Älä nuku kuitenkaan kylmässä huoneessa.

Myös vuodevaatteilla on tärkeä osa nukkumiseen. Pese säännöllisin välein peite ja tyyny. Muutoinkin peite on hyvä vaihtaa 4 vuoden välein ja tyynyn 2 vuoden välein. Itse vuodetekstiilit on syytä pestä 2-3 viikon välein.

Unenlaatu paranee pimeässä. Pimennysverhot takaavat paremman unenlaadun. Jokaisena iltana on hyvä miettiä mennyttä päivää ja löytää sieltä yksi asia, mistä voi olla kiitollinen.

Niin myös se, että virkeä ja hyvin nukkunut ihminen on tehokas ja tarkkaavainen työntekijä.

Millaisia iltarutiineja sinulla on ennen nukkumaanmenoa? Voit kertoa kommenttikenttään oman suosituksesi!

Kuvat: Pixabay