Miten ne alkavat, mistä sen huomaa, mitä siihen kuuluu, millaiset niiden pitäisi olla.. paljon herää kysymyksiä. Pitäisikö valmistautua, kun tilanne on kuitenkin yksilöllinen, nolo, tuntematonkin.

Mielenkiintoista luettavaa on netti pullollaan ja tässä luettavaksenne löytämäni kolme steppiä:

Premenopaussi

Aika ennen viimeisiä kuukautisia, jolloin hormonitoiminta vähenee pikkuhiljaa, mutta estrogeenipitoisuuden lasku ei vielä aiheuta vaihdevuosioireita. Jopa 80 %:lla naisista ilmenee vaihdevuosioireita jo ennen varsinaista menopaussia, mutta alussa ne ovat lieviä ja ajoittaisia.

Perimenopaussi

Vaiheen voidaan katsoa alkavan, kun vaihdevuosioireita esiintyy ensimmäisen kerran. Tässä vaiheessa kuukautiset muuttuvat lähes kaikilla epäsäännöllisiksi ja harvenevat ennen kuin loppuvat kokonaan.

Postmenopaussi

Alkaa suunnilleen vuoden kuluttua viimeisistä säännöllisistä kuukautisista. Virtsateiden ja sukupuolielinten limakalvoilla on taipumus ohentua vaihdevuosien yhteydessä. Tämä voi aiheuttaa erilaisia virtsateiden ja sukupuolielinten oireita. Tavallisimpia oireita ovat mm. virtsankarkailu ponnistaessa, kipu virtsatessa ja yhdynnässä sekä tiheä virtsaamisen tarve.

Kuumia aaltoja esiintyy vaihdevuosissa yli 70 prosentilla naisista – eniten yhteensä nelisen vuotta molemmin puolin kuukautisten loppua. Osa naisista oireilee jo varhemmin etenkin ennen kuukautisia, jotkut yhä 70-vuotiaanakin.

Vaihdevuosien itsehoitona kannattaa suosia terveellistä ruokavaliota, välttää voimakkaita mausteita, kahvia ja tupakointia sekä harrastaa säännöllistä liikuntaa. Ylipainoisen kannattaa laihduttaa, sillä ylipaino pahentaa erityisesti vaihdevuosihikoilua.

Vaihdevuodet tuntuvat usein yhden aikakauden päätökseltä ja saattavat myös masentaa. Vaihdevuosien aikaa voi myös ajatella positiivisesti. Esimerkiksi perhe-elämässä vaihdevuosien ryhtiliike voi tarkoittaa sitä, että huolehtii vähemmän muiden tarpeista ja keskittyy enemmän omaan jaksamiseensa: lepoon, liikuntaan ja hyvään ravintoon.

Lisää ja tarkemmin tästä voit lukea; www.terve.fi/teemat/vaihdevuodet

Entäs minä

Minuun liikettä laittoi pohde vaihdevuosista ja siitä mitä se tuokaan mukanaan. Huomaanko muutosta edes. Vai onko muutos niin raju, että en osaakaan sitä käsitellä. Tuumasta toimeen, päätin aloittaa valmistautumisen lukemalla ja neuvoja etsimällä.

Moni valmistautuu toisin, minä siivosin alkuun herkkukaapin ja tein korjausliikkeen asenteessani makeaan. Lisäksi aloitin säännöllisen liikunnan. Koskaan en ole ollut ns. sokerihiiri mutta oi että, hyvä voileipä runsailla päälisillä, se on akilleenkantapääni. Tunnesyöjänä niin jo näen vaikkapa salikäynnin jälkeen, miten voisin vaikkapa tuolla herkulla itseni palkita, niin kuin se salilla käynti palkintoa tarvitsi, varsinkaan joka kerta. Niin helppo on ollut vain antaa periksi ja kilojen kertyä. Miettiä sitten jälkeenpäin vatsa pinkeänä, että ihanko oikeasti taas..

Työnantajani toteutti ”Osallisuus Suhteessa – Osallistava johtaminen ja hyvinvointi työyhteisössä” -hankkeen, jonka yhtenä painopisteenä on moniammatillisten erityisryhmien fyysisen kunnon ja työssäjaksamisen kehittäminen yhdessä ja erikseen yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Oli ilo päästä tähän mukaan. Se antoi todella paljon ja ryhmän tuki oli korvaamatonta. Treenattiin kuitenkin ihan alussa tuntemattomien, saman työnantajan palveluksessa olevien henkilöiden kanssa, ja joista ajan kuluessa tuli tuki ja salitreenin motivoiva verkosto.

Mottoni on syksyn ajan ollut, ”Elämäntapa muutos – unohda laihdutus ja valmistaudu tulevaan hyvin voiden”.

Blogin kirjoittaja Tanja Koponen, Pohjois-Suomen jaoston jäsen

Kuvat: Pixabay