Kun työpäivät ovat täynnä keskittymistä, (etä)kokouksia ja aikatauluja, vapaa-ajalla on hyvä löytää palauttavaa tekemistä paitsi istumisen jäykistämälle keholle myös aivoille.

”Kummallinen on kiinnostavaa.” Tämä ajatus tuli mieleeni, kun seisoin Kiasman hämärässä huoneessa kuuntelemassa minimalista sähköistä hurinaa ja naksahtelua.

Yllätyin itsekin omasta havainnostani, ja aloin pohtia, miksi innostuin jostain itselleni aivan vieraasta taidekokemuksesta. Miksi aivoni halusivat tätä? Muistiliiton sivuilta löysinkin vastauksen: aivot rakastavat muun muassa kulttuuria ja rutiineista poikkeamista!

Aivoterveydellä tarkoitetaan aivojen hyvinvointia, jota tukevat terveelliset elämäntavat, kuten terveellinen ravinto, liikunta, päihteettömyys sekä aivojen sopiva haastaminen, mutta myös riittävästä levosta huolehtiminen ja stressin välttäminen. – Muistiliitto

Stressistä palautuminen auttaa muistamaan

Pitkäkestoinen stressi kuormittaa aivoja ja vanhentaa niitä. Se vaikuttaa muistiin heikentäen kykyä painaa asioita mieleen ja palauttaa niitä muistin kätköistä. Onneksi apu on lähellä. Aivojen hyvinvointiin pätevät samat ohjeet kuin ihmisen hyvinvointiin: lepoa ja liikettä.

Luonto elvyttää lumoamalla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisen syke laskee jo lyhyelläkin pistäytymisellä metsään. Luonto myös palauttaa henkisestä uupumuksesta. Aivoliiton Korvaamaton kovalevy – sivuilla kerrotaan, kuinka luontoa havainnoidessa aivoalueet alkavat työskennellä yhdessä ja ihminen saa uusia oivalluksia.

Omat kokemukseni saivat siis taas selityksen. Saaristossa ja metsissä liikkuessa löytyy aina kiinnostavia yllätyksiä, milloin merikotka lentää läheltä, milloin sammalikossa kasvaa neonvihreä sieni.  Luonnon äänet, raikas ilma ja luonnon oma rytmi hidastavat omankin kellon, pään sisäinen myllerrys tasaantuu. Samalla saa monipuolista liikuntaa. Lyhyenkin metsäretken jälkeen tuntuu, että jaksaa taas keskittyä vaikkapa blogin kirjoittamiseen uudella innolla.

Levon lisäksi jumppaa

Tutkimusten mukaan aivot virkistyvät myös rutiineista poikkeamisesta ja yllätyksistä. Uuden oppiminen ja pienet, haastavat tehtävät pitävät aivot virkeinä. Vaikka työ on monesti melkoista aivojumppaa, tuntuu hyvälle keskittyä välillä ihan toisenlaisiin haasteisiin.

Itse olen todennut, että klisee tai ei, sanaristikot ovat kerrassaan koukuttavia. Niihin voi uppoutua niin, ettei malta lopettaa. Kutkuttavia yllätyksiä taas olen löytänyt Museokortin avulla. Monesti olen joutunut toteamaan, että taide voi olla jotain ihan muuta, kuin itse olen kuvitellut, ja outoudessaan ajatuksia herättävää ja kiinnostavaa.

Aivojen hyvinvointiin vaikuttavat myös ravinto, sosiaaliset suhteet ja elämäntavat. Jos kiinnostuit selvittämään, miten aivosi voivat paremmin, kannattaa kurkistaa Muistiliiton ja Aivoliiton sivuille. Olisi lisäksi mielenkiintoista kuulla, millaiset asiat ovat sinulle aivojumppaa tai lepoa.

Kuva: Pixabay

 

Kognitiivinen ergonomia