Utö on Suomen eteläisin asuttu saari ja matka sinne taittui Nauvon Pärnäisiin autolla ja siitä eteenpäin yhteysaluksella. Menomatkalla hyödynsimme kesäaikaan toimivaa nopeampaa (1,5 h) maksullista venekuljetusta, paluumatkan teimme läpi vuoden toimivalla yhteysaluksella, jolla matka kestää noin 4,5 h.
Matka vie siis aikaa, mutta on vaivan arvoinen. Jo merellä voi päästää irti arjesta ja antaa mielikuvituksen lentää. Yhteysaluksen reitti kulkee useamman saaren sataman kautta, sainkin matkalla uusia ideoita seuraaviin käyntikohteisiin.
Hotelli entisessä kasarmissa

Hotelli on vanha kasarmirakennus, maisema ympärillä on upea.
Asetuimme taloksi saarella entisessä kasarmirakennuksessa toimivaan Utö Havshoteliin. Ulospäin hyvinkin betoninen kasarmi tarjosi mukavan huoneen ja hyvän ravintolan. Saimme myös varattua illaksi rantasaunan, ja olenkin nyt saunonut tietääkseni Suomen eteläisimmässä (yleisessä) saunassa. Kun saunan jälkeen sai vielä pizzan samoissa maisemissa, elämys oli täydellinen.
Oppaan matkassa koskettaviin tunnelmiin
Osallistuimme opastettuun tutustumiskierrokseen saarella. Oppaamme oli asunut lapsuutensa saarella, ja palannut taas vakituiseksi asukkaaksi. Saamamme kierros ja tarinat saaresta olivat todella mielenkiintoisia. Hyvä opas muuttaa minkä tahansa paikan eläväksi, suosittelen lämpimästi käyttämään oppaita aina kun mahdollista!
Utössä on ollut majakanvartijoita ja luotseja 1500-luvulta lähtien, myöhemmin myös sotilaita. Voin vain kuvitella, miten idyllistä lapsuus saarella on voinut olla, ja toisaalta miten kovaa ja vaativaa karun saaren ja karikkoisten vesien määrittämä elämä ennen säännöllistä yhteyttä mantereeseen oli.
Utön majakka on Suomen vanhin, ja majakassa on jopa pieni kappeli, jossa voi järjestää pieniä hääjuhlia. Saarella on myös isompi kirkko, jossa oppaamme kertoi koskettavia tarinoita lähellä sattuneista haaksirikoista.
Puolustusvoimat poistui saarelta vuonna 2005, mutta sillä on edelleen hallinnassaan kaksi aluetta, jonne ei ole pääsyä, mutta joilla sijaitsevia tykkejä voi ihailla kauempaa. Myös sukeltajat kuulemma suosivat Utön vesiä.
Yllättävän hyvät palvelut
Saarelta löytyy siis hotelli ja sen ravintola, hyvin varustettu kauppa Utö Handel, kesällä myös kahvila ja pizzeria. Utö on suosittu veneilykohde, siellä on kaksikin vierasvenesatamaa.
Nykyään Utössä asuu noin 40 vakituista asukasta, kesällä asukkaita on paljon enemmän. Yllätyin tiedosta, että saaren vakituiset asukkaat ovat lähes kaikki suomenkielisiä, ja turistit ruotsinkielisiä, päinvastoin kuin länsirannikon saaristossa yleensä.
Utön luonto on lumoava
Varsinkin keväisin saari vetää puoleensa paljon lintuharrastajia. Saaren luonto on kaunista ja monipuolista. Karut kalliot, rantaniityt ja pienet puut vuorottelevat ihmisten rakentamien maamerkkien kanssa. Maisema on rauhoittava ja merelle voisi katsella pitkäänkin.
Tällä kertaa Utö tarjosi kesäisen lämpimän ja leppoisan idyllin. Ehkä vielä joskus toteutan haaveen olla ulkosaaristossa myös syysmyrskyjen aikaan.

Rentouttava kesäidylli kaukana arjesta
Suomen saaristo tarjoaa paljon kohteita, joihin pääsee ilman omaa venettä. Olisi mukava kuulla mikä on sinun suosikkisi!
Linkkivinkit
Tietoa Utöstä: Visit Parainen
Aikataulu: M/S Baldur yhteysalus
Hannas Horisont tarjoaa bed & breakfast -majoitusta
Upeat maisemat, meri näyttää niin kirkkaalta, houkuttelevalta sukeltelemaan. Kiitos hyvästä esittelystä😁
Meri oli tosiaan ihmeellisen kirkas. Eipä ihme, että sukeltajat viihtyvät alueen vesissä. 😊
Olipa ihana matkakertomus ja kuvat! Teki mieli lähteä tutustumaan vaikka ensi kesälomalla. Plussaa linkeistä ja käytännön ohjeista.
Kiitos! Kannattaa käydä. Kappale kauneinta Suomea!
Ehkä ensi kesänä. Viime kuussa oltiin 3 päivää mun veljen mökillä Nauvossa. Ei pöllömpi paikka sekään.😊
Hyvä kuvaus ja innostus saaristomatkailuun alkoi 🙂