Villalankaa, huopatöppösiä, lampaan taljoja, villasukkia… kaikkea ihanan pehmeää erilaissa harmaan ja ruskean sävyissä.
Pääsin vierailemaan Seppälän lammastilalla Miehikkälässä, jossa kasvatetaan monenkirjavia suomenlampaita. Emäntä kertoi tilan historiasta, ja siitä, kuinka suomenlammas on suomalainen alkuperäinen lammasrotu ja Suomen yleisin lammasrotu. Villa on kiiltävää, joustavaa, pehmeää, eläväpintaista ja sillä on erinomaiset huopumisominaisuudet. Lammas on hyvä maisemanhoitaja, ja karitsan liha on vähärasvaista ja miedon makuista.
Hyvää lampaan elämää
Oli ilo nähdä puhdas ja valoisa lampola, jossa noin sata lammasta oli parinkymmenen lampaan laumoissa omissa aitauksissaan. Uuhet tönivät isompia karitsoita jo pois imemästä ja karitsat tulivat uteliaina katsomaan vieraita. Toisessa aitauksessa nuoriso jahtaili toisiaan, töni ja tungeksi. Yhdellä osastolla lampaat olivat luovuttaneet villatakkinsa pois, ja makoilivat märehtien rauhassa ruokaansa. Lähes jokaisen aidan taakse ilmestyi rapsutushaluisia lampaita.
Näytti siltä, että lampaat elivät hyvää lampaan elämää. Kun eläinten kasvatuksen kulmakivinä on hyvä eläinten hoito ja käsittely ja tuotannon eettisyys, on kuluttajana helpompi perustella omat valintansa. Villatuotteiden ja taljojen valmistus työllistää monta ihmistä, lisäksi villasta valmistetut tuotteet ovat pitkäikäisiä ja helposti puhtaana pidettäviä. Lihan matka laitumelta tai lampolasta pöytään on lyhyt, ja sen kaikki käänteet ovat tiedossa.
Ostokset suoraan tuottajalta
Ruuan ja muiden tuotteiden ostamiseen suoraan tuottajalta on monia perusteluita. Yksi arvostaa luomua, toinen lyhyttä kuljetusmatkaa, kolmas tuottajan saamaa mahdollisesti parempaa korvausta. Itselleni tärkeää on eläinten hyvinvointi. Onneksi nykyään on mahdollista vierailla tiloilla, joissa voi itse nähdä eläinten olosuhteet.
Tilavierailulla ymmärtää myös sen työn ja ponnistelujen määrän, joiden kautta tuotteet ja ruoka tulevat. Eläimiä ja ympäristöä kunnioittava tuotanto vaatii käsityötä ja aikaa.
Jos suoraan tuottajilta ostaminen kiinnostaa:
Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO
Kuvat: Marja Konsti
Kiva lähiruokaa käsittelevä juttu Kymenlaaksosta! Lähin paikka pääkaupunkiseutulaisille on käydä heidän joulutuotteisiinsa tutustumassa Porvoon Taidetehtaan markkinoilla
10.-12.12.2021. Lahiruuan myynti ja jakelumalli REKO toimii aktiivisesti pääkaupunkiseudullakin.