Osallistuin keväällä Suomen kielen tulevaisuus -seminaariin. Sieltä mieleeni jäivät nämä sanat: ”Suomen kieltä ei uhkaa mikään. Kielen puhujien pitää itse arvostaa suomen kieltä.”
Meillä on rikas ja ilmaisuvoimainen kieli. Jotta siitä saa kaiken hyödyn irti, kannustan sinua kehittämään omaa kielitaitoasi. Valitse seuraavasta listasta sinulle sopivat vaihtoehdot.
Lue, lue, lue
Helpoin tapa kehittää passiivisesti kieli- ja kirjoitustaitoaan on lukea paljon. Kirjoja, uutisia, aikakauslehtiä, sometekstejä. Pääasia on, että luet. Yksi hyvä kielenrikastuttaja on muuten Aku Ankka, joka on niittänyt vuosien saatossa kiitosta hienosta kielestään. Kun lukee jälkipolville ääneen, saa harjoitusta siinä sivussa. Meillä luettiin Harry Pottereita, ja niiden suomentaja Jaana Kapari-Jatta on palkittu oivaltavista suomennoksistaan.
Herkisty teksteille
Valmiita tekstejä kannattaa joskus tutkailla tarkemmin. Onpa hyvin kirjoitettu tarjous. Ohjeet on esitetty selkeästi. Miten ihana lause! Aivan loistava synonyymi. Nokkela ilmaus. Vastaavasti huonosti kirjoitettuja tekstejä voi ihmetellä ja miettiä, mitä kirjoittaja on tarkoittanut tai mikä on mennyt vikaan.
Kerää talteen esimerkkejä
Kun toimivia tekstejä osuu kohdalle, niitä kannattaa kerätä itselleen talteen. Minulla on tapana säilyttää sekä hyviä että huonoja esimerkkejä muovitaskussa, jos olen bongannut niitä paperisista lehdistä. Tietysti voi ottaa myös kuvia. Pääasia, että esimerkit ovat jossain tallessa, kun niihin haluaa palata. Kutsut ovat minulle sellainen tekstilaji, että tarvitsen ensin inspiraatiota ennen kuin alan laatia kutsua itse. Jos saat hyvin kirjoitetut ohjeet käsiisi, nekin voi panna talteen, koska ohjeet ovat liian usein epäselviä.
Hanki apuvälineitä
Kotimaisten kielten keskus eli Kotus tarjoaa runsaasti sähköisiä apuvälineitä. Onhan sinulla jo käytössäsi Kielitoimiston sanakirja? Sieltä on näppärä tarkastaa sanojen kirjoitusasu tai taivutus tai käyttöyhteys. Kielitoimiston ohjepankki on toinen tärkeä apuväline, kun etsii tietoa yhdyssanoista, lyhenteistä tai melkein mistä tahansa kielenhuoltoasiasta. Myös Kielikello on nykyään luettavissa sähköisesti.
Seuraa kieltä
Yksi keino kielitaidon ylläpitämisessä on seurata, mitä kaikkea kielessä tapahtuu. Onko tullut uusia suosituksia? Onko jokin aiemmin paheksuttu kirjoitustapa nykyään hyväksytty? Suosittelen että tilaat ainakin Kotuksen uutiskirjeen ja Kielikellon uutiskirjeen. Kutsun sinut tilaamaan myös Elämänpuu-blogini uutiskirjeen.
Pyydä ja anna palautetta
Palautteen pyytäminen omista teksteistäsi auttaa muokkaamaan niitä. Työpaikalla voisi välillä miettiä yhdessä, minkälaisia kirjoituskäytäntöjä on. Miten puhuttelemme asiakkaita? Miten aloitamme viestit? Miten lopetamme? Ylipäätään on hyvä näyttää omia tekstejään muille ja kysyä, välittyykö sanoma tai toimiiko teksti.
Myös palautteen antaminen kehittää kirjoitustaitoa. Silloin oppii katsomaan tekstiä lukijan silmin ja kertomaan kirjoittajalle, mikä toimii ja mitä voisi muokata. Parhaimmillaan molemmat oppivat ja lopputulos palvelee entistä paremmin lukijaa.
Kirjoita, kirjoita ja kirjoita
Kun näet huonosti kirjoitetun tekstin, etkä ymmärrä, mitä siinä halutaan sanoa, muotoile teksti uudelleen. Raskaan ja kankean tekstin tunnusmerkkejä ovat substantiivityyli, lauseenvastikkeet ja vaikeat termit. Suosi värikkäitä verbejä ja käytä sivulauseita aina kuin mahdollista ja avaa vieraskieliset termit suomeksi. Harvoin tekstin saa kerralla valmiiksi. Kun varaat aikaa kirjoittamiselle, on mukavampi ryhtyä kirjoittamaan. Teksti rakentuu vaiheittain ja alitajunta työstää sitä silloinkin, kun et kirjoita. Ja mikä parasta, stressi vähenee.
Hyödynnä oppaita
Mene kirjastoon ja katso millaista tarjontaa on Suomen kieli -hyllyssä. Saatat innostua etunimistä, sananlaskuista, kirosanoista, synonyymeistä, murteista tai kielimokista. Tutustu näihin teoksiin ja lavenna kielitietouttasi. Toki suosittelen myös hankkimaan kirjoittamisen oppaita. Jos sinulla on lapsia, niin kurkkaa välillä, minkälaisia äidinkielen kirjoja heillä on. Niistäkin oppii.
Suhtaudu suopeasti
Kun laajennat kielitietouttasi, alat huomata kielessä kiinnostavia vivahteita ja erilaisia tapoja käyttää sitä. Sen sijaan että paheksumme suositusten vastaista käyttöä, voimme pysähtyä hetkeksi ja pohtia, onko kyseessä kenties jokin isompi ilmiö.
Toivottavasti sain istutettua sinuun pienen kielikipinän, jos sitä ei vielä ollut.
Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi verkkokurssilleni Työelämän toimivat tekstit. Se pidetään Helsingin seudun kesäyliopistossa 31.8.–21.9.2021.
FM, HSO-sihteeri Tuija Metsäaho on viestinnän asiantuntija. Hän on muun muassa toimittanut jäsenlehtiä, kouluttanut kirjoittamista ja tehnyt järjestöviestintää. Tuija pitää Elämänpuu-blogia, joka kertoo kansantajuisesti kielestä.
Kuva: Pixabay