Tiedätkö, miltä tuntuu, kun joku antaa sinulle hyvää palautetta? Entä se, kun olet saanut jotain sellaista tehtyä, mistä sinulla on voittajafiilis? Onko sinulle tullut mieleen, että nämä ovat ominaispiirteitäsi? Niitä voidaan nimittää vahvuuksiksi. Vahvuuksia kannattaa hyödyntää ja vahvistaa, niitä kannattaa etsiä ja kehittää.

Elämäntilanteet tuovat usein mausteita siihen, minkälaisia vahvuuksia meillä on. Työuran alkuvaiheissa oleva ei välttämättä tunnista vahvuuksiaan kovinkaan helposti. Hän voi peilata niitä opiskelujensa kautta. Ensimmäisessä työpaikassaan hän voi miettiä, minkälaisia vahvuuksia työroolissa tulisi olla, että työ pysyy mielekkäänä eikä siinä leipääntyisi. Perheelliselle vahvuuksia voi syntyä erityisesti ruuhkavuosien aikana, jolloin kotiasiat vaativat paljon organisointia. Lasten kasvatusmetodit haastavat, työelämä on hektistä ja pitäisi jaksaa. Eläköityvä voi puolestaan miettiä elämäänsä, mitä on tullut tehtyä ja mitä saanut aikaan. Mitä vahvuuksia voi käyttää oloneuvoksena, että saisi mahdollisimman rikkaan loppuelämän.

Keinoja vahvuuksien herättelyyn

Voit herätellä vahvuuksia voi monilla tavoilla. Helpoimmin ehkä saat ajatuksia pohtimalla, mitkä asiat kiinnostavat sinua, mistä nautit ja mistä innostut. Ne asiat, jotka motivoivat sinua, voivat nousta pintaan ja tiedät, että ne ovat usein sellaisia seikkoja, jotka tuntuvat sinusta helpoilta. Näin huomaat, että ne ovat vahvuuksiasi.
Yksi, mikä on suorastaan hersyvä tunne, on kun tunnet hallinnan tunnetta: ”Hei, tämän minä osaan!”. Ilman muuta se on vahvuutesi ja myös voimavarasi, ehkä huonoimmillakin hetkillä. Aivan kuten se, että tunnistat osaamasi asiat ja se, missä olet hyvä. Niistäkin kannattaa ammentaa vahvuuksia.
Kun suomalainen saa positiivista palautetta, hänen reaktionsa yleensä siihen on melko vähättelevä. ”Mitäpä tuosta!” ”Helpostipahan sen tein!” ”No joo, ei se mitään ihmeellistä ollut!” Palautteesta pitäisi osata kiittää ja ammentaa omaan vahvuuspankkiinsa sellaisia termejä, mitä palautteen antaja käyttää. Niitä voi käyttää esimerkiksi työhakemuksen teossa tai muissa tilanteissa, joissa tulee kertoa itsestään ja saavutuksistaan.

Yksi tärkeä apukeino omien vahvuuksien herättelyyn, on ottaa lähipiiri avuksi eli kollegat, ystävät, perheenjäsenet. Lisäksi kannattaa hyödyntää niitä ihmisiä, joita tapaat harrastuksissa tai ovat tekemisissä kanssasi työssä tai vapaa-ajalla silloin tällöin. Mitä enemmän samoja ja monipuolisia vastauksia saat, sen parempi.
Työelämässä asiat kehittyvät ja muuttuvat nopeasti. Työikäisten ihmisten tuleekin pitää huolta omasta osaamisestaan ja jaksamisestaan. Niinpä kannattaisikin miettiä, miten voisi kehittää vahvuuksiaan entisestään, ja lisäksi sitä, mitä jo osaa. Tai miten voisi herätellä ja kehittää sitä ominaisuutta, jonka haluaisi vahvuudekseen? Näiden kysymysten avulla voi myös tuunata omaa työtään siihen suuntaan, mihin sen toivoisi johtavan. Onpahan siitä apua myös työhyvinvointiin, vaikkei sitä ihan heti uskoisi!
Pidin vahvuuksista alustuksen muutamalle kollegalleni. Yhytin heitä miettimään omia vahvuuksiaan ja kertomaan toisilleen leikkisästi sellaisia supervoimia, joita toisissa arvostavat. Olipa erittäin antoisa hetki, josta jokainen innostui. Kaikki saivat varmasti tilaisuudesta paljon: mikä tärkeintä, uutta ajattelemisen aihetta.

”Luonteenvahvuudet ovat luonteenpiirteitä ja psykologisia ominaisuuksia, jotka tuovat meidän parhaat puolemme esiin.
Ne ovat myös kykyjä, joissa olemme luonnostaan hyviä ja jotka herättelevät muissa ihmisissä arvostusta.
Haasteiden ja vaikeuksien keskellä omien kykyjen hyödyntäminen auttaa meitä selviytymään.”

Satu Pihlaja, psykologi ja itsensä johtamisen valmentaja

Koosta itsellesi vahvuuslista

Alla olevien seikkojen avulla voit kirjata ylös vahvuuksiasi. Niiden miettiminen ei ole luontaista ja alkuun ei kannata olla liian kriittinen. Anna ajatusten juosta vapaasti. Ydinvahvuutesi vahvistuvat, kun saat usein kuulla niistä palautteissa ja ehkäpä olet niistä itsekin samaa mieltä.

• Ominaisuudet
• Osaaminen ja taidot
• Tiedot, joita on saanut opiskelun myötä
• Ammatillinen ydinosaaminen
• Luonteenvahvuudet
• Kokemus, onnistuminen ja kohokohdat
• Piilossa olevat vahvuudet
• Fyysiset vahvuudet
• Lahjakkuudet
• Asiat, joita rakastaa
• Verkosto apuun

Kokeilemisenarvoinen omien vahvuuksien kartoitus on myös positiiviseen psykologian vahvuusmittariin pohjautuva VIA Values in Action -testi. Testin taustalla on kolmivuotinen 50 huippututkijan tutkimustyö. Tekemällä testin saa tuloksena 24 luonteenvahvuutta, jotka ovat hyviä ja moraalisesti arvokkaita. Ne ilmenevät ihmiset ihmisen toiminnassa, ajatuksissa ja tunteissa. Tulokset koostuvat ydinvahvuuksista, kasvuvahvuuksista, tukivahvuuksista ja tilannevahvuuksista. Jokaisella ihmisellä on potentiaalisesti kaikki 24 vahvuutta.

Testin tulosten seitsemän ensimmäistä ominaisuutta ovat ydinvahvuuksia. Ne tuntuvat omilta, ja innostavat ja energisoivat työssä, miksei vapaa-ajallakin. Näistä ominaisuuksista saa useimmiten palautetta. Ydinvahvuudessa on vahva tunne siitä, että ”Tätä minä todella olen”. Ne kytkeytyvätkin lähes poikkeuksetta arvoihin. Tuloksista voi myös havaita vahvuussokeutta. Silloin ei tunnista itse vahvuuksiasi. Muut tunnistavat ne.

Tehtyäsi testin saat yksityiskohtaisen raportin omista vahvuuksista. Saat sähköpostiin kuukausittani kalenterin, miten omia vahvuuksia kannattaisi hyödyntää kuun jokaisena päivänä.

Miksi vahvuuksia pitäisi saada hyödyntää?

Kun olet löytänyt vahvuutesi, niiden hyödyntäminen kannattaa! Ne antavat hyvän elämän tunteen ja ne hivelevät itsetuntoa. Onnellisuuden ja merkityksellisyyden kokemus kasvaa. Koet työniloa useasti ja suoriudut työstäsi paremmalla fiiliksellä. Kun nämä asiat ovat kunnossa, tunne siitä, että saat asioita aikaiseksi, tuntuu aivan mahtavalta. Ja paletti on täydellinen, jos joku antaa vielä työstäsi positiivista palautetta! Voi olla, että koet vähäisempää stressiä työstäsi ja poissaolojesi määrä vähenee. Et pode myöskään huijarisyndroomaa.

Lisäeväitä pohdintoihin

Netistä löytyy listauksia vahvuuksista, joita voi myös hyödyntää omien ominaisuuksien pohtimiseen tai niistä sparrailuun toisten kanssa. Positive Educationin sivuilla on kattava lista, johon suosittelen tutustumaan. Riikka Pajusen kirja Omaa tehtävää etsimässä käsittelee myös aihetta hyvin ja antaa ohjeita asiaan perehtymiseen. Lifeworks-sivustolla on myös muutamia erinomaisia blogikirjoituksia aiheesta.

Taustaa sille, miksi itse olen pohtinut vahvuuksiani

Lopuksi haluan paljastaa, miksi itse olen alkanut miettiä omia vahvuuksiani. Vuosi sitten vaihdoin kokonaan assistentin työt viestijän töihin. Halusin tunnustella maaperää miettimällä omia vahvuuksiani ja mitä vahvuuksia minulla tulisi olla tässä uudessa roolissani. Toiseksi olen työelämäni puolessavälissä. Jotenkin mieleni ajautuu jatkuvasti siihen ajatukseen, mitä muut ajattelevat tavastani tehdä töitä. Haluan haastaa mieleni, miten minä omalla panoksellani eli vahvuuksillani olen tiimin täysivaltainen jäsen. Ja mitä tältä vaaditaan, miten voisin vielä kehittyä urallani.

Haluan haastaa itseni, ja välttää huijarisyndroomaa niin pitkälle kuin mahdollista. Kannattelen vahvuuksiani, koska koen että ne auttavat jaksamaan. Kaiken kruununa on kiinnostus psykologiaan, jota en ole lukenut päivääkään.

Facebookista löytyi osuva ilmaisu vahvuuksista: ”Meitä testataan elämässä, ei sen vuoksi, että heikkoutemme paljastuisivat, vaan sen vuoksi, että löytäisimme vahvuutemme.” (Elä hyvin – naura usein – rakasta paljon)

Toivotan sinulle onnea matkaan omien vahvuuksien etsimisessä, niiden löytämisessä ja kehittämisessä!

Kuvat: Pixabay ja VIA